Kuchnia

mięcho

Pierś z kurczaka zapiekana ze szpinakiem w cieście francuskim

Składniki (na 4 porcje):

2 pojedyncze piersi kurczaka
opakowanie ciasta francuskiego
200 g mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
8 suszonych pomidorów z oleju
4 łyżki parmezanu
odrobina oleju z suszonych pomidorów
łyżka ziaren sezamu
łyżka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie obsmażamy je na teflonowej patelni (bez użycia tłuszczu), po około 5 minut z każdej strony.
W międzyczasie przygotowujemy szpinak: na odrobinie oleju z suszonych pomidorów przesmażamy drobno posiekany i rozgnieciony ząbek czosnku. Po chwili dorzucamy szpinak i smażymy do rozmrożenia i odparowania wody.
Pod koniec dodajemy łyżkę jogurtu greckiego lub śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i kroimy na 4 równe kwadraty. Na każdym płacie układamy po filecie z kurczaka, na nim szpinak, po 2 pomidory suszone i łyżkę tartego parmezanu.
Doprawiamy pieprzem, zawijamy i dociskamy brzegi ciasta widelcem. Wierzch każdej „paczuszki” smarujemy niewielką ilością oleju z suszonych pomidorów i posypujemy sezamem.

Pieczemy około 25 minut (do zrumienienia ciasta) w temperaturze około 190-200st.C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation