Design

Design

Rurki francuskie z kremem mascarpone - przepis - I Love Bake

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 20 -25 szt. rurek

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( ok. 375 g )
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego


DODATKOWO:

cukier kryształ


Ciasto francuskie ( ważne, aby było prosto z lodówki ) wyciągamy i wycinamy paski o szer. około 1,5-2 cm. Foremki do rurek lekko smarujemy masłem i nawijamy pasek ciasta francuskiego tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi paseczkami, aż do ostatniego. Foremki z nawiniętym ciastem przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy wodą, następnie obsypujemy cukrem kryształem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na ok. 10- 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie delikatnie zsuwamy rurkę z foremki.

Serek mascarpone chwilę miksujemy, następnie dodajemy śmietankę, cukier puder oraz cukier waniliowy. Łączymy mikserem. Przekładamy do szprycy cukierniczej lub rękawa i napełniamy rurki. Podajemy zaraz po przygotowaniu lub maksymalnie następnego dnia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation