Kuchnia

Zupy

Składniki :

( na 4 porcje )

1/2 pęczka zielonych szparagów (ok.10 sztuk)
1/2 kg ziemniaków np. młodych
1 łyżka oliwy extra vergine
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
200 g śmietany 18%
ser feta

Sposób przygotowania :

W dużym garnku na oliwie i maśle podsmażamy przez kilka minut obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy posiekany czosnek.

Zalewamy ziemniaki gorącym bulionem, dodajemy kurkumę i gotujemy całość do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce (które wyrzucamy) i kroimy w plasterki, główki zachowujemy w całości.

Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy szparagi łącznie z główkami. Gotujemy całość jeszcze kilka minut.

Dodajemy do zupy posiekany koperek i zestawiamy z ognia. Śmietanę hartujemy gorącą zupą a następnie wlewamy do garnka. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w kostkę serem feta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation