Kuchnia

Zupy

Zupa krem z groszku - Przepis na aksamitną zupę krem z zielonego groszku

Sekretem pysznej zupy krem z groszku jest oczywiście groszek. I tutaj polecam tylko i wyłącznie groszek mrożony lub świeży. Groszek z puszki odpada, za jego pomocą nie otrzymacie tego smaku.

Zupa w smaku jest lekko słodkawa, elementem odświeżenia jest mięta. Chrupkość zapewnia domowy groszek ptysiowy. Aksamit smaku uzyskacie dzięki słodkiej śmietance.

Składniki:
450 g mrożonego lub świeżego groszku
700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
250 ml śmietanki 30%
2 garści świeżej mięty
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
ser cheddar
groszek ptysiowy
kwaśna śmietana 18%
szczypiorek
Przepis
Jest to błyskawiczna zupa, którą przygotujecie w kilkanaście minut. Zaczynamy od zagotowania bulionu. Polecam bulion drobiowy lub dla wegetarian warzywny. Następnie wrzucamy do niego paczkę mrożonego groszku. Jeśli w sezonie dostaniecie świeży, zielony groszek to możecie go śmiało wykorzystać. Jednak nie polecam groszku z puszki. Ma on zupełnie inny smak i nie będzie pasować do tej zupy.



Bulion z groszkiem gotujemy ok. 5-8 min, aż warzywo będzie miękkawe. Wtedy wkładamy do garnka blender i miksujemy na gładką konsystencję. Kolejnym krokiem jest wlanie słodkiej śmietanki oraz doprawienie kremu solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość doprowadzamy ponownie do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Czekamy 5 min i wrzucamy do garnka 2 garści świeżej mięty, znów blendujemy. Gotową zupę krem z zielonego groszku podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, groszkiem ptysiowym, startym serem cheddar oraz szczypiorkiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation