Kuchnia

pierogi

USZKA WIGILIJNE

Przepis na ponad 200 sztuk

Ciasto:
•600g mąki pszennej tortowej
•1 żółtko
•275ml gorącej wody
•szczypta soli
•100g miękkiego masła



Farsz:
•1,2 kg pieczarek
•5 średniej wielkości cebul
•3 łyłki masła + 1 łyżka oleju
•sól, pieprz



Pieczaki dobrze umyć, pozbawić ogonków i obrać z łupinek, cebule również umyć i obrać. cebule posiekać w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcze i zesmażyć cebulę, aż zacznie się rumienić, czyli około 15 minut na niedużym ogniu.

W tym czasie pokroić pieczarki w drobną kosteczkę, można je jeszcze dodatkowo posiekać i dodać do cebuli, oprószyć całość solą i pieprzem i smażyć, aż z pieczarek odparuje woda.

Farsz dokładnie wystudzić.

Z podanych składników zagnieść miękkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię alumioniową, zostawić na 15 minut.

Ciasto dzielić na części i wałkować na bardzo cienkie placki, wykrajać kółeczka małą szklanką lub kroić w kwadraty (jak kto woli), nakładać farsz i zlepiając ciasto tworzyć kluseczki w kształcie uszek.

Gotowe uszka wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3 minuty od spłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą, a kiedy opadną na dół przekładać do miski lub na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation