Kuchnia

pierogi

Pieczone pierogi 3 sery

Składniki:

Składniki na 15 sztuk:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
60 ml śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
200 g sera ricotta
200 g sera mozarella
50 g sera cheddar (niezbyt ostrego)
1 jajko
Sól
pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania pierogów

Przygotowanie ciasta: Przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz śmietanę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3 mm. Wycinamy małe krążki (takie jak w przypadku tradycyjnych pierogów). Przygotowanie farszu: W misce mieszamy ser ricotta, jajko, rozdrobniony ser mozarella oraz ser cheddar starty na tarce o małych oczkach. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Łyżeczką do herbaty nakładamy farsz na środek każdego krążka. Składamy go na połowę, zlepiamy brzegi palcami oraz dodatkowo widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy pierogi, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 25 minut, aż zrobią się złocistobrązowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation