Kuchnia

na kanapki

Pasta ze słonecznika z pomidorami - przepis Olgi Smile SKŁADNIKI NA DANIE: PASTA ZE SŁONECZNIKA Z POMIDORAMI

• 150 g pestek słonecznika łuskanych
• 1 słoik z suszonymi pomidorami w oleju
• 2 cebule
• 1 łyżka ksylitolu lub cukru ciemnego
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 ząbki czosnku
• ewentualnie kilka łyżek przegotowanej wody
• 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE DANIA: PASTA ZE SŁONECZNIKA Z POMIDORAMI

1. Pestki płuczę na sicie. Zalewam przegotowaną zimną wodą lub wodą mineralną i odstawiam na 3 godziny, aby napęczniały. Odlewam wodę na sicie.
2. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto.
3. Do malaksera wkładam suszone pomidory, cebulę i wlewam minimum połowę oleju, ze słoika. Dodaję cukier i obrane ząbki czosnku. Miksuję na gładką i płynna masę. Dodaję pestki ze słonecznika. Miksuję kilka minut do czasu, aż masa stanie się gładka. Na koniec próbuję i doprawiam, jeśli jest taka konieczność.
3. Pastę przekładam w słoiki i trzymam w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation