Kuchnia

obiadek

RÓŻNE PRZEPISY

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Składniki na 8 porcji:
- pierś z kurczaka,
- zielona papryka,
- żółta papryka,
- 2 pomidory,
- ogórek,
- główka zielonej sałaty,
- majonez,
- ketchup lub sos salsa,
- 8 placków tortillii,
- olej.
Wykonanie:

• Warzywa umyj, pokrój w drobną kostkę. Sałatę opłucz, osusz i porwij na kawałki. Pierś z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej, usmaż mięso.
• Placki tortilli posmaruj cienką warstwą majonezu. Następnie ketchupem lub sosem salsa. Ułóż sałatę, warzywa i kurczaka. Zwiń tortille, ułóż na wyłożonej aluminiową folią blasze. Aby się nie rozwijały zepnij je wykałaczkami.
• Wstaw tortille do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200C. Zapiekaj 5-7 minut. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Tortilla z kurczakiem i papryką

Składniki na 4 porcje:
- 400g filetów z kurczaka,
- 2 pomidory,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 4 placki tortilli,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w paski paprykę i kilka posiekanych listków bazylii. Posolić, popieprzyć do smaku. Placki posmarować 2 łyżkami śmietany. Przygotowany farsz nałożyć na placki. Zwinąć w rożki lub rulony. Przed podaniem udekorować kleksem śmietany i listkami świeżej bazylii.

Tortilla z kurczakiem na ostro

Składniki na 8 porcji:
- 8 placków tortilli,
- 2 piersi kurczaka,
- 3 kolorowe papryki,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, pieprz cayenne, przyprawa gyros,
- oliwa,
- papryka ostra,
- liście sałaty,
- opakowanie jogurtu (naturalnego),
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:

• Mięso opłucz, pokrój w grube paski i zamarynuj w przygotowanej z 5 łyżek oliwy, 1 łyżki przyprawy gyros, 1 łyżki ostrej papryki, soli i pieprzu bejcy.
• Obierz cebulę i 2 ząbki czosnku. Paprykę i pomidory pokrój, podsmaż. Dodaj osączoną kukurydzę i fasolkę. Przypraw ostrą papryką, solą i pieprzem cayenne. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, usmaż zamarynowane mięso.
• Przygotuj sos: pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę dodaj do jogurtu naturalnego. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Na plackach tortilli układaj liście sałaty, przesmażone warzywa i mięso. Polej sosem, zawiń.
• Tortillę możesz przed zawinięciem podgrzać. Najlepiej zrobić to w kuchence mikrofalowej, opiekaczu lub na suchej patelni. Uważaj jednak, aby placki za bardzo się nie zapiekły, ponieważ będą twarde.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation