Kuchnia

Domowe sery

Po co kupujesz, skoro możesz to zrobić sam? Jogurt
Jogurt naturalny nie jest produktem drogim, ale jeśli zjadasz go często lub masz sporą rodzinę, koszty rosną, a samodzielne przygotowanie zaczyna nabierać sensu. Potrzebne jest pełnotłuste mleko (nie UHT! Szukaj w sklepie mleka o krótkiej przydatności do spożycia - najczęściej w woreczku lub butelce) i małe opakowanie jogurtu (tylko za pierwszym razem, później nie będzie potrzebny).


Mleko podgrzej do temperatury około 45 stopni Celsjusza (nie musisz mieć termometru, włóż palec do mleka - ciepłe, ale wytrzymujesz 10 sekund? Powinno być w sam raz). Do kubeczka z jogurtem wlej kilka łyżek tego podgrzanego mleka, wymieszaj dokładnie i wlej całość do garnka z mlekiem. Wymieszaj, przykryj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin (czasem wystarcza 5-6, a czasem 10). Po tym czasie jogurt powinien być gotowy do picia. Zjadaj bez dodatków lub z owocami, bakaliami... Zostaw kilka łyżek jogurtu - dodasz je do następnej porcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation