Kuchnia

food & lifestyle

TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wiórków kokosowych
SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:

400 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Białka powinny być w temp. pokojowej. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą talerza o śr. 22 cm obrysować dwa okręgi.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Masą wypełniamy dwa okręgi (zostawiamy około 1-2 cm od linii) lekko wyrównując brzegi. Wierzch dwóch blatów oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy do 140 C z włączonym termoobiegiem i pieczemy przez 30 min, następnie zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez 30-40 min, aż wierzch będzie dobrze wysuszony. Bezę po upieczeniu zostawiamy na 15 min w piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Śmietankę razem z serkiem miksujemy do uzyskania gęstej masy. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz kawę i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia. Połowę kremu wykładamy na jeden blat bezowy, przykrywamy drugim i smarujemy pozostałą częścią kremu. Wierzch przed podaniem możemy oprószyć kawą rozpuszczalną lub kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation