Kuchnia

food & lifestyle

Skład:

(przepis na dla 4 osób)

5-6 płatów nori

150 naturalnego serka (typu Philadelphia lub Turek)

pierś z indyka ( ok. 250 g)

500 g ryżu do sushi + 3 łyżki octu ryżowego

1 dojrzałe mango

4-5 łyżek sosu teriyaki Blue Dragon (dostępny tutaj)

1-2 łyżki czarnego sezamu

liście sałaty

sól i pieprz do mięsa

do podania: pasta wasabi

sos sojowy

czarny sezam

marynowany imbir

A oto jak to zrobić:

1. Pierś z indyka kroimy w podłużne paski. Doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Odstawiamy na parę godzin do lodówki, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni (pod koniec smażenia dodajemy parę kropli sosu teriyaki). Ryż do sushi gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

2. Płat nori kładziemy na macie, smarujemy serkiem, kładziemy liście sałaty, plastry mango i kawałki smażonego indyka. Posypujemy czarnym sezamem (możemy dodać szczypiorek lub koperek). Całość zawijamy i ostrożnie kroimy na 6-8 części. Podajemy z pastą wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym.

Komentarz: Dobór składników do indyka w sosie teriyaki, jest praktycznie nieograniczony. Proponuję zatem świeży ogórek, awokado, rzodkiewki, orzeszki ziemne, seler, marchewka (pokrojona w cienkie paski), kiełki sojowe, kiełki lucerny itd.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation