Kuchnia

ciasta to nie wszystko

Zakręcone drożdżówki

Składniki

- 350 g mąki

- 80 g miękkiego masła

- 2 żółtka

- 140 g ciepłego mleka

- 3 łyżki cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 10 g drożdży

- mleko do smarowania bułek

- Cukier puder

Do miski wlać mleko. Wsyp 1 łyżeczke cukru. Dodaj drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.

W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier i sól.
Do wyrośniętych drożdży dodaj mieszanke mąki cukier waniliowy i jajka Wymieszać z łyżką.

Kiedy ciasto staje się trudne do mieszania, dodać posiekane na małe kawałki masło.

Zagnieść ciasto 10 minut. Przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę 30 minut, aż ciasto urośnie (wzrost 2 razy).
Ciasto podzielić na 2 części rozwałkować na grubość 5mm wycinać kółka Składać po 3 zwinąć i przekroić na pół
Różyczki układać obok siebie ale niezbyt ciasno w nasmarowanych mlekiem foremkach odstawić aby zwiększyły swoją wielkość,
Piec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Udekorować cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation