Kuchnia

ciasta to nie wszystko

Puszyste muffinki z białym serem i owocami

Przepis na 24 muffinki (wielkość papilotek 50x35), bo zawsze tyle robię, mniej się nie opłaca.


Składniki mokre:
2 jaja
100 ml oleju
200 ml mleka

Składniki suche:
300 g mąki
150 g cukru (200 g cukru, gdy wolicie bardziej słodkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
300 g sera białego
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru
(jajko i cukier dodać do sera i wymieszać, ale nie robić "papki" z sera)

puszka brzoskwiń lub gruszek w syropie (ja zawsze kupuję tę 850 g, bo część podjadam podczas pieczenia) icon_smile.gif


Wymieszać suche, wymieszać mokre, potem dodać mokre do suchych, wymieszać energicznie, ale nie za długo.
Nalewać do dołków po łyżce ciasta, potem nakładać po łyżeczce sera i po kawałku brzoskwini lub gruszek (ja dawałam 1/4 połówki brzoskwini, gruszki, czasem więcej). Na to wszystko znów po łyżce ciasta, by było max. 3/4 ciasta w dołku.

Piec 20-30 minut w temp. ok. 190-200 stopni.

Z tego przepisu muffiny są mało słodkie (takie lubimy najbardziej), dlatego bardzo często polewam je jeszcze czekoladą i posypuję kolorowymi lub czekoladowymi cukierkami. Są wtedy super.

PS. Zrobiłam z połowy porcji, nie dodałam jajka do serka, użyłam serka kremowego typu Philadelpia i świeżych pomarańczy. Wyszło 12 sztuk - pyszniutkie, delikatne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation