Kuchnia

Przepisy

kurczak Jamiego

Składniki:
2 kg kurczaka
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 kg ziemniaków, obranych
1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana
1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach)
garść świeżego tymianku
oliwa
garść świeżego rozmarynu

Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa:

marchewkę (najlepiej pokroić na krążki podgotować ją z ziemniakami)
1 mała cukinia
5-6 szalotek
papryka pepperoni
1 czerwona słodka papryka



1. Natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i pieprzu - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie.
2. Zagotować garnek osolonej wody. Pokroić ziemniaki na kawałki, włożyć do wody z całą cytryną i ząbkami czosnku, gotować przez 10 minut.
3. Odcedzić i odparować, wyjąć cytrynę i czosnek.
4. Gorącą cytrynę nakłuć delikatnie ok. 10 razy. Kurczaka nafaszerować ząbkami czosnku, cytryną w całości i tymiankiem, umieścić na blasze i piec przez 45 minut w 190st.C.



W wytopionym tłuszczu, który został na blasze, obtoczyć ziemniaki z listkami rozmarynu i piec kolejne 45 minut, albo do chwili kiedy mięso będzie miękkie, a ziemniaki zarumienią się.
Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny.
Mnie się nie chciało robić surówki, więc na koniec dorzuciłam warzywa - cukinię w plastrach, marchewkę podgotowaną razem z ziemniakami, paprykę zieloną i czerwoną i kilka szalotek - całość piekłam jeszcze ok. 15 minut pod grillem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation