Kuchnia

Truskaweczki

Łatwe ciasto śmietanowe z galaretką i truskawkami
składniki na prostokątną formę
około 15-18 niewielkich porcji

składniki:

2 paczki delicji
1 l śmietany 36 %
390 g zagęszczonego słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe/truskawkowe (75 g każda)
dodatkowo:
galaretka malinowa/ truskawkowa
truskawki, oszypułkowane i pokrojone, u mnie w cieńkie plasterki

potrzebne też będą:

mikser i misa miksera
waga kuchenna
głęboka forma prostokątna
papier do pieczenia

Przygotowanie:

1. Delicje/ ciasteczka innego rodzaju wykładamy na dno formy.
2. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietankę i miksujemy przez 2-3 minuty aż stanie się gęstsza. Wyłączamy mikser, wlewamy mleko skondensowane. Mieszamy szpatułką, smakujemy i jeżeli uważamy że masa jest za mało słodka, dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Miksujemy przez 2 minuty. Wyłączamy mikser.
2. Dwie galaretki, czyli razem 150 g proszku, wsypujemy do miski. Zalewamy je 100 ml zagotowanej wody. Mieszamy energicznie i dokładnie aby pozbyć się wszelkich grudek. Odstawiamy galaretkę do schłodzenia.
3. Wolnym strumieniem wlewamy galaretkę do masy śmietanowej. Miksujemy bardzo dokładnie do połączenia.
4. Masę śmietanową wykładamy na przygotowane delicje/ inne ciastka. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy formę z masą do lodówki na minimum 8 h aż masa stężeje.
5. Jak tylko masa stężeje- wykładamy na wierzch truskawki.
6. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Zalewamy truskawki galaretką. Wstawiamy formę ponownie do lodówki na minimum 3-4 h. Po czym serwujemy. Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation