Kuchnia

Zapiekanki, makarony, lasagne.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Składniki

kasza jęczmienna - 2 szklanki
szpinak mrożony - 450g
ser feta - 150g
jajka - 2
jogurt naturalny gęsty - 200 ml
cebula biała - 1 duża
sól, pieprz - do smaku
olej rzepakowy - 5 łyżek

1. Przepłukuję kaszę wodą i gotuję na średnio - ok. 10 min. we wrzątku. Odcedzam i zostawiam, żeby sobie przestygła.

2. Na 3 łyżkach oleju rzepakowego zeszklić delikatnie cebulę, następnie dołożyć szpinak i czekać, aż całość lekko się przesmaży *ok. 5 minut.

3. Do szpinaku dokładam fetę i roztrzepane w szklance jajka, na sam koniec dokładam jogurt. Całość podgrzewam ok. 5 min.

4. Próbuję jak smakuje, dodaję pieprzu i ewentualnie soli - zależnie czy Feta wystarczająco zasoliła szpinak.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Naczynie żaroodporne o wym. 25/35 cm smarujemy 2 łyżkami oleju rzepakowego (najlepiej ręcznikiem papierowym). Następnie na spód wykładamy połowę kaszy, na to połowę szpinaku, następnie drugą połowę kaszy i drugą połowę szpinaku. Tak żeby powstał szpinakowy przekładaniec. Całość obsypuję pokruszonym serem Feta.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min - zapiekanka będzie gotowa, gdy Feta lekko się zrumieni. Czas pieczenia u mnie wynosił 20 min bez termoobiegu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation