Kuchnia

PRZEKĄSKI

Pasztet z kaszy jaglanej i cieciorki - pyszny i zdrowy - MniamMniam.pl
SKŁADNIKI

1 szklanka kaszy jaglanej
25 dag suchej cieciorki
1 surowe jajko
3 łyżki oleju
1/2 szklanki migdałów bez skórki
1/2 szklanki rodzynek
duuuuży pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki mielonego kminu (ostatecznie można pominąć)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Cieciorkę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na kilkanaście godzin (czyli na noc).
Ugotuj kaszę: wsyp ją do dużego sitka, przelej zimną wodą, następnie wrzątkiem - dzięki temu nie będzie miała goryczki. Do garnka wlej 2 szklanki wody, doprowadź do wrzenia. Dodaj kaszę i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłącz ogień, posól, wymieszaj, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj, odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Kiedy kasza się gotuje, posiekaj natkę pietruszki. Rodzynki zalej gorącą wodą.
Z namoczonej cieciorki odlej wodę. Zmiel ją w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.
Do miski dodaj wystudzoną kaszę, zmieloną cieciorkę, olej, jajko, natkę, odsączone z wody rodzynki oraz migdały. Dopraw kuminem, solą i sporą ilością czarnego pieprzu.
Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę.
Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej odrobiną oleju). Dość mocno uklep i wyrównaj wierzch.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 40-50 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Odstaw do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmij z formy (wcześniej pasztet może się kruszyć).
Podawaj na zimno z ulubionym sosem lub na ciepło (po podgrzaniu w piekarniku lub na patelni na odrobinie tłuszczu) z... ulubionym sosem i mnóstwem zielonej sałaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation