Kuchnia

PRZEKĄSKI

Serowe ciasteczka z ciasta francuskiego



Składniki

300 g ciasta francuskiego
trochę mąki
100 g tartego sera Ementaler
1 jajko
szczypta soli, pieprz

Sposób przygotowania

1

Ciasto rozwałkować na stolnicy, na grubość 2 mm i oprószyć mąką. Posypać 50 g sera i złożyć na pół.

Pozostały ser wysypać na stolnicę, położyć na nim ciasto i ponownie rozwałkować na grubość około 2 mm.
2

Ciasto oprószyć mąką i wykroić z niego krążki łub półksiężyce. Resztki ciasta ułożyć ciasno obok siebie i rozwałkować. Nożem wy­kroić kwadraty lub romby tak, aby zużyć całe ciasto.
3

Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, po czym posmarować obwarzanki. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Upieczone, jeszcze gorące zdejmować z blachy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation