Kuchnia

kuchnia

Kurczak na parze

Marynata
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 płaska łyżeczka przyprawy 5 smaków
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
Kurczak
2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
200 g groszku cukrowego
2 średnie pak choi, tylko liście, pokrojone na mniejsze kawałki
100 g grzybów shiitake
3 zielone cebulki, pokrojone
tajski makaron ryżowy i sos hoisin do serwowania
Przygotowanie:

W małej szklance mieszamy razem imbir, sos sojowy, przyprawę 5 smaków i sos hoisin.
Pokrojonego kurczaka, przekładamy do miski, zalewamy marynatą, dodajemy skrobię kukurydzianą i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Zamarynowanego kurczaka wyciągamy z lodówki, przekładamy na tackę parowaru (jedna warstwa), na kawałkach kurczaka układamy pokrojone grzyby shiitake.
Tackę umieszczamy w parowarze (kurczak nie powinien dotykać wody) i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy pak choi i zieloną cebulkę i gotujemy przez kolejne 5 minut.
Wyjmujemy danie z parowaru i rozdzielamy na głębokie talerze.
Serwujemy z tajskim makaronem ryżowym i dodatkową porcją sosu hoisin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation