Kuchnia

Coś normalnego.

Risotto z Kurkami i Szpinakiem

Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 cebula
świeże kurki (mały koszyczek)
około 1 l buliony cielęcego
3 łyżki listków świeżego ziół (dałam tymianek, rozmaryn i pietruszkę)
75g liści szpinaku
1 szklanki ryżu Arborio
1/4 szklanki wina Marsala
płatki parmezanu
pieprz
Wykonanie

Przygotować bulion z kostek cielęcych i wrzątku.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło, a gdy sie roztopi drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać posiekany czosnek a następnie kurki. Krótko przesmażyć, dodać ryż i smażyć, aż się zeszkli, wówczas zalać winem.
Dodać zioła i stale mieszając dodawać po łyżce wazowej bulion. Pod koniec gotowania dodać listki szpinaku. Gotować tylko do momentu, aż zwiędną. podawać posypane płatkami parmezanu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation