Kuchnia

WEGE

Wegańskie ciasto bananowe ♥
Składniki na keksówkę:

1 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki mleka roślinnego
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ewentualnie szklanka ulubionych dodatków, ja dodaję orzechy pekan i gorzką czekoladę

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Keksówkę smaruję delikatnie olejem.
W mniejszej miseczce mieszam mąkę, proszek do pieczenia oraz sól a w większej olej oraz cukier. Banany dokładnie rozgniatam widelcem na gładką masę, następnie dodaję je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie mieszam trzepaczką. Łączę składniki suche z mokrymi i mieszam delikatnie łyżką, dopóki się nie połączą. Jeżeli piekę ciasto w wersji bogatszej, na sam koniec dodaję dodatki i delikatnie łączę je z ciastem.
Ciasto przekładam do foremki i piekę około 45-50 minut. Studzę i jem z masłem na kolację a na śniadanie smaruję masłem orzechowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation