Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim

Poznańskie pyzy - składniki:
Składniki:

- 450 g. mąki
- 30 g. drożdży
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 2 jajka (w pokojowej temperaturze)
- ok. 220 ml. mleka (lekko podgrzanego)





Poznańskie pyzy - przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka i szczyptę soli. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn drożdżowy jest gotowy, dodajemy go do mąki i przez ok. 20 minut zagniatamy ciasto, aby było gładkie, sprężyste, jednolite w kolorze i fakturze. Przykrywamy je płócienną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy kulki i ponownie odstawiamy na ok. 15 minut, aby wyrosły.

Pyzy gotujemy na parze ok. 10 minut. W tym celu możemy użyć specjalnej siatki, którą wkładamy do garnka lub garnek z wrzącą wodą nakryć płócienną ścierką i przymocować ją, obwiązując sznurkiem wokół brzegu garnka i na niej układać pyzy.

Sos myśliwski - składniki:
- 1 cebula
- 4 ogórki kiszone
- kilka, średniej wielkości suszonych grzybów
- 150 g. wędzonego boczku
- pałka kiełbasy (nie wiem, czy musi być jakaś konkretna, ja wykorzystałam "swojską")
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki
- łyżka musztardy
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- olej rzepakowy




Sos myśliwski - przygotowanie:
Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny, po czym wstawiamy je na gaz i gotujemy ok. 15 minut. Następnie grzyby odcedzamy (nie wylewamy wywaru) i kroimy w paski.

Na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i smażymy jeszcze chwilę.

Następnie na patelnię wlewamy wywar wraz z grzybami, pokrojone w paski ogórki. Wszystko razem gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut. Dodajemy musztardę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku, po czym dokładnie mieszamy. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy łyżkę mąki, aby nie było grudek i dodajemy do sosu, po czym go zagotowujemy. Sos myśliwski jest gotowy, gdy trochę zgęstnieje.

Sosem polewamy ciepłe pyzy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation