Kuchnia

ciasta i ciastka

Gotuj z Cukiereczkiem: Donaty w kolorach tęczy

Składniki:
3 jajka,
200g śmietany 18%,
250g cukru trzcinowego,
500g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli,
olej do głębokiego smażenia,
Lukier 1:
2 łyżki mleka,
3 łyżki soku malinowego,
20 łyżek cukru pudru,
Lukier 2:
1 łyżka mleka,
6 łyżek cukru pudru,
kolorowe barwniki,
wiórki kokosowe,
cukrowe perełki,
cukrowe ozdoby

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do białości. Wówczas dodajemy śmietanę, cynamon, szczyptę soli i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5cm podsypując stolnicę mąką. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy okrągłe pączki. Smażymy je na wolnym ogniu na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Wyjmujemy je na papierowe ręczniki, aby obciekły z oleju. Po ostudzeniu lukrujemy je i posypujemy cukrowymi ozdobami. Lukier różowy otrzymałam ucierając sok malinowy z mlekiem i cukrem pudrem. Pozostałe lukry otrzymałam ucierając cukier puder z mlekiem i barwnikami spożywczymi. Lukier warto przygotowywać partiami. Pączki posypujemy cukrowymi ozdobami. Odstawiamy je do stężenia lukru. Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation