Kuchnia

BEZ GLUTENU

Chia w mleku kokosowym.

Składniki
2 porcje
1/4 szklanki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
200 ml mleka kokosowego
150 ml wody lub mleka (kokosowego, krowiego lub innego roślinnego)
2 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu) lub 2 łyżki zwykłego cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
opcjonalnie: 2 łyżki amarantusa ekspandowanego i syrop klonowy

Karmelizowane banany:
1 łyżka cukru trzcinowego
1 banan (lepiej mniej dojrzałe)
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Chia w mleku kokosowym: Do rondelka wsypać nasiona chia, wlać całe mleko i wodę (lub dodatkowe mleko), dodać cukier, pastę waniliową i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować na minimalnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec można dodać amarantus ekspandowany. Można rozcieńczać dodatkowym mlekiem, dosłodzić syropem klonowym. Podawać np. z karmelizowanymi bananami.
Karmelizowane banany: Rozgrzać małą patelnię, wsypać cukier i rozprowadzić go po całej patelni, podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści, wówczas dodać pokrojone na pół i wzdłuż banany i smażyć przez ok. 1-2 minuty, aż banany się zrumienią i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć smażenie. Skropić sokiem z cytryny i smażyć jeszcze po 1-2 minuty z każdej strony minuty skrapiając sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation