Kuchnia

BEZ GLUTENU

Pieczona ciecierzyca

Cieciorka ma lekko orzechowy smak i świetnie smakuje w tej wersji. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą ją chrupać także osoby będące na diecie.

Składniki:

- 1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej)

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1/4 łyżeczki soli morskiej

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

- 1/4 łyżeczki kurkumy

- szczypta mielonego chili

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sitku, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć. Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez kolejne 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie - ten trik sprawi, że będzie jeszcze bardziej chrupiąca. (Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką).

Źródło: http://fitness.sport.pl/fitness/1,147947,19541778,pieczona-ciecierzyca-zdrowa-i-latwa-przekaska.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation