Kuchnia

obiady

Kluski "zbójeckie" z surowych kartofli.

W wilję dnia obrać i utrzeć na tarce litr kartofli i zalać je zimną wodą. Nazajutrz wodę tę odlać, utartą masę wymieszać i jeszcze ze dwa lub trzy razy wodę odmienić. Potem kartofle mocno wycisnąć przez czyste płótno, wodę wyciśniętą zostawić niech się ustoi, poczem ją zlać również, a pozostałą na spodzie mąkę dodać do kartofli, osolić, wymieszać z łyżką masła utartego z dwoma żółtkami i z namoczonymi grzankami ze skrajanej w kostkę jednej bułki. Kłaść z tego ciasta łyżką dość duże kluski na gotującą się osoloną wodę, a po ½ godzinie wyjąć je łyżką durszlakową i podać do pieczeni.
Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation