Inne

ciasta

Drożdżowa szarlotka z makiem i serem.

1 godz 30 minut

Potrzebujesz:

Spód drożdżowy (na samym dole, przepis na spód kruchy)
250 g mąki
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżka suszonych drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka

Masa jabłkowa
4 duże jabłka
1/2 szklanki maku
2 garstki suszonej żurawiny lub rodzynek

Masa serowa
1 szklanka mleka
2 łyżki kaszy manny
500 g tłustego sera homogenizowanego
50 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka

Kruszonka
200 g mąki
2 łyżki cukru waniliowego
100 g cukru
125 g masła

Przygotowanie:

Składniki na spód wyrobić na gładką masę, przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut.

Nagrzać piekarnik do 180 st.

W między czasie podgrzać mleko z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać kaszę mannę i zagotować, zdjąć z palnika i odstawić.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Wymieszać z makiem i żurawiną.

Do ciepłego mleka dodać masło, w osobnej misce wymieszać ser z jajkami, dodać mleko i wymieszać.

Zrobić kruszonkę, składniki wsypać do miski – mąkę, cukier oraz w kostkę pokrojone masło. Rozetrzeć palcami aż powstanie kruszonka.

Blachę o wymiarach 20×30 wysmarować masłem, rozwałkować ciasto oraz przełożyć do formy. Wyłożyć jabłka z makiem, zalać masą serową oraz wysypać kruszonkę. Piec przez 50 minut.

Pyszne zaraz po ostudzeniu. Smacznego.

P.S. :) Spód kruchy:
250 mąki
125 zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
80 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

W dużej misce utrzeć mąkę z masłem. Żółtka wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym. Przelać żółtka do mąki i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Włożyć na 1/2 h do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation