Kuchnia

Zupy

Zupa krem z brokuła z soczewicą | gotuj zdrowo!
Składniki na 4-6 osób

2 brokuły
0,5 l dowolnego domowego wywaru
1/2 szklanki czarnej soczewicy
1 liść laurowy (opcjonalnie)
1 łyżka soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
płatki migdałów
gałka muszkatołowa (mała szczypta)
sól morska
pieprz czarny
oliwa z oliwek
świeży tymianek (opcjonalnie suszony)

Przygotowanie:

Zagotuj wywar lub wodę i ugotuj dokładnie wypłukaną soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale tak aby była lekko al dente. Do gotowania dodaj liść laurowy. Odstaw w ciepłe miejsce.

Na suchej patelni upraż delikatnie płatki migdałów. Odstaw.

Umyj dokładnie brokuły i podziel na małe koszyczki. Wstaw do garnka, dolej wywar lub wodę ale tak aby brokuły wystawały ponad poziom wywaru ok. 2 cm. Gotuj przez 4 minut aż trochę zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlej sok z cytryny, otartą skórkę (opcjonalnie). Dodaj również świeży tymianek. Zmiksuj na gładki krem i posmakuj. Podgrzej zupę jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Posmakuj i dopraw.

Podawaj z ugotowaną soczewicą i uprażonymi płatkami migdałów oraz odrobiną świeżego tymianku. Skrop oliwą z oliwek.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation