Kuchnia

Zupy

Zapiekana ziemniaczana

Składniki

60 dag ziemniaków
cebula
2 ząbki czosnku
por (tylko biała część)
2 marchewki
2 łyżki masła
3/4 l bulionu warzywnego
20 dag kremowego serka topionego z ziołami
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
4 grube kromki bagietki


Etapy przygotowania

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy, pora i marchewki tniemy w talarki. Rozgrzewamy masło, wsypujemy wszystkie warzywa i dusimy kilka minut. Zalewamy ciepłym bulionem, gotujemy pod przykryciem 15 min.

Dokładamy 3/4 serka topionego, mieszamy, aż się rozpuści, przyprawiamy do smaku i rozlewamy do żaroodpornych miseczek. Bagietki smarujemy odłożonym serkiem, kładziemy na zupie, wstawiamy na 5 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 200˚C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation