Kuchnia

na zimę

Dżem śliwkowy z różano - kardamonową nutą

Składniki :

1 kg śliwek ( waga po wypestkowaniu )
cukier jasny trzcinowy ( niekoniecznie, do smaku, kto jak słodkie dżemy lubi ja sypnęłam trochę na oko, niedużo bo śliwki były słodkie )
3 łyżki wody różanej
3/4 łyżeczki kardamonu ( dałam 1,5 łyżeczki )
szczypta cynamonu
Śliwki przekładamy do garnka wraz z wodą różaną stawiamy na średni ogień pilnując żeby nic się nam nie przypaliło od czasu do czasu mieszając. Kiedy śliwki puszczą sok zasypujemy je cukrem ( jeśli używamy ) i dodajemy pozostałe składniki. Po zmięknięciu owoców blenderujemy całość ( Niekoniecznie ja tak sobie przyśpieszam proces szybszej produkcji dżemu. Jeśli nie chcemy rozdrabniać owoców smażymy tak długo aż same się rozpadną ) i smażymy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Gotowy przekładamy do wysterylizowanych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation