Kuchnia

na zimę

Wiem co jem: Mus mirabelkowy

Mus mirabelkowy
(przepis własny)

Składniki na 4 słoiki o poj. 340ml
1kg wypestkowanych mirabelek
0,5 kg cukru
sok z jednej cytryny
1/4 szklanki wody

Wypestkowane mirabelki* przekładamy do rondla. Wlewamy wodę i podgrzewamy na małym gazie do rozparowania. Lekko studzimy i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Ponownie stawiamy na małym gazie i podgrzewamy do zagotowania, mieszając od czasu do czasy by się nie przypaliły. Gotujemy 15 minut. Gorący mus przekładamy do czystych wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Przykrywamy kocykiem. Zimne słoiki wynosimy do chłodnej spiżarni.

*)z moich mirabelek bardzo łatwo odchodziła pestka. Gdyby jednak było inaczej można je rozparować razem z pestkami i potem przetrzeć przez sito. Odpadnie nam wówczas miksowanie.


Read more: http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/2013/09/mus-mirabelkowy.html#ixzz2gwNdlHVb
http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/apage.html#ixzz0JSUnUmvQ
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation