Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zupa krem z pomidorów

Składniki

3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 duża cebula
2 duże marchewki
1 mała pietruszka (opcjonalnie)
1,5 kg pomidorów (około 5 sztuk bardzo dużych pomidorów)
3 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
bazylia lub pietruszka do podania

Sposób przygotowania

Obieram czosnek i cebulę i kroję na drobne części. W dużym garnku podgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam czosnek i cebulę, aby lekko je podsmażyć na małym ogniu. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję na cienkie plasterki – dodaję je do garnka z cebulą – całość mieszam i dalej podsmażam. Pomidory myję, wkładam do dużej miski i zalewam wrzątkiem. Po dwóch minutach wyjmuję pomidory i obieram je ze skórki (po sparzeniu powinna łatwo odchodzić). Kroję pomidory ma małe kawałki – nie usuwam nasion, jedynie twarde części. W tym czasie wlewam szklankę wody do garnka z warzywami i chwilę duszę. Dodaję do garnka przygotowane pomidory i zalewam wodą tak, aby wszystkie warzywa były zakryte. Dodaję oregano, sól i pierz. Gotuję na małym ogniu jeszcze około 10-15 minut, do czasu aż marchewka będzie miękka. Na koniec blenduję całość, ale przed zblendowaniem odlewam z zupy szklankę/pół szklanki wody, tak aby krem był bardziej gęsty. Przed podaniem dekoruję krem listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation