Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Budyń z kaszy jaglanej na śniadanie

Składniki:

1/3 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki gorącej wody
0,5 szklanki mleka kokosowego (użyłam mleka z puszki)
1 łyżeczka miodu
1 banan (lub inne owoce sezonowe, np. borówki)
garść bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina)
cynamon lub kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę i wymieszać ją z mlekiem kokosowym. Kaszę jaglaną wsypać do garnka i prażyć przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodać wodę z mlekiem i gotować na wolnym ogniu około 20 min, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie bardzo miękka. Kiedy kasza jest już ugotowana dodajemy do niej łyżkę miodu i całość blendujemy na gładki krem. Kasza powinna mieć konsystencję budyniu – wtedy smakuje najlepiej. Gotową kremową masę przekładamy do miski, układamy na wierzchu ulubione owoce (u mnie banan), bakalie i całość posypujemy kakao. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation