Kuchnia

obiady i lunche

Pieczone ziemniaki | Nasza Kuchnia.pl

Składniki
2 kg ziemniaków,
2 płaskie łyżeczki oregano,
2 płaskie łyżeczki tymianku,
2 płaskie łyżeczki suszonej papryki (lub przyprawy do ziemniaków),
oliwa z oliwek.
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 40 min
Czas całkowity: 1 h
Porcje : 4
Trudność: łatwy
Rodzaj potrawy: Dodatki
Przepis

Obrane i umyte ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do szerokiej miski.
Następnie posypujemy je przyprawami, polewamy odrobiną oliwy (żeby przyprawy dobrze się trzymały a ziemniaki nabrały ładnego koloru) i dokładnie mieszamy.

Na blasze wyłożonej folią układamy zmiemniaki z zachowniem niewielkich odstępów.

Pieczemy przez ok 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 170C (piekarnik elektryczny z termoobiegiem). Podany czas jest przybliżony dlatego dobrze co jakiś czas patrzeć czy się nie przypalają.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation