Kuchnia

Jedzenie

Kurczak w ziołach » Słodkie Słone


Składniki:

1 kg kurczaka (mogą być skrzydełka lub podudzia)
szklanka świeżego szczypiorku
garść świeżego rozmarynu
garść świeżego tymianku
łyżeczka suszonego tymianku
garść świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny lub limonki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:

1)W moździerzu lub blenderze ucieramy zioła i czosnek, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Powstanie coś na zasadzie pesto. Do pasty dodajemy szczyptę soli oraz sok z cytryny.

2)Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, obficie solimy, dodajemy trochę pieprzu i nacieramy wcześniej przygotowaną pastą. Powinien się marynować przez minimum 1 godzinę. Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!



Read more: http://slodkieslone.pl/kurczak-w-ziolach/#ixzz2eEsY5VWD
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation