Kuchnia

nalewki i przetwory

Nalewka wiśniowa

Składniki:
1 kg wypestkowanych wiśni
10 sztuk pestek z wiśni
1 kg cukru
500ml wódki
500ml spirytusu*

Wiśnie i pestki włożyć do słoja.
Wsypać cukier. Słój przykryć gazą.
Odstawić na kilka dni aż wiśnie puszczą sok.
Sok wlać do garnka i zagotować.
Gdy ostygnie dodać spirytus.
Wymieszać dokładnie i przelać do butelek.
Wiśnie, które nam zostaną po odcedzeniu
soku zalać wódką i odstawić na dwa tygodnie.
Po tym czasie do dużego naczynia przelać
wódkę oraz sok z butelek.
Wszystko wymieszać i przelać do butelek.
Odstawić nalewkę na 2-3 miesiące.
I teraz cierpliwie czekać :))

*jak dla mnie wyszła troszkę
za mocna na drugi raz
użyję mniej spirytusu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation