Kuchnia

nalewki i przetwory

Przepis na domowy ocet jabłkowy:
duży słój lub gąsior (4 litrowy)
6 kg jabłek ekologicznych, nie pryskanych
przegotowana, letnia woda
2 szklanki cukru

Przygotowanie: 1) Jabłka myjemy, osuszamy, wykrawamy wszystkie niedoskonałości. Owoce przeciskamy przez sokowirówkę a sok zlewamy do gąsiorka. Soku potrzebujemy jak najwięcej, jednak jeśli nie uda nam się zapełnić całego gąsiorka możemy uzupełnić braki wodą. 2)Resztek z sokowirówki nie wyrzucamy (!), wszystkie obierki także wkładamy do gąsiorka lub słoja, w którym będziemy robili ocet. Na koniec wsypujemy cukier, otwór zakrywamy gazą lub ściereczką bawełnianą (nie chcemy muszek owocówek) i odstawiamy na miesiąc. Co dziennie powinniśmy lekko wzruszyć naczyniem. Gdy ocet będzie gotowy zlewamy go przez gazę do czystych buletek i zakręcamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. * Jeżeli nie mamy sokowirówki owoce możemy pokroić w ósemki (razem ze skórką i gniazdami) , zalać wodą oraz cukrem i odstawić na miesiąc - ocet też nam wyjdzie. Pamiętajmy jednak, że owoce będą wypływały do góry-należy je czymś obciążyć, np porcelanową filiżanką lub talerzykiem. *Słój lub gąsior musi być dokładnie umyty i osuszony

Słodkie Słone - blog kulinarny, przepisy, porady
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation