Kuchnia

ciasteczka,babeczki,pierniczki,mufinki

Trufle kakaowe bez cukru

Składniki (potrzebne do przygotowania około 14 trufli):

– 14 daktyli (ok. pół szklanki)

– 2 łyżki ciemnego kakao

– 100 g migdałów (najlepiej użyć takich bez skórki)

– 100 g ziaren słonecznika

– woda potrzebna do namoczenia daktyli

– do obtoczenia trufli – sezam, wiórki kokosowe, kakao


Sposób przygotowania:

Najpierw daktyle zalewamy bardzo ciepłą wodą i moczymy przez ok pół godziny. Po tym czasie będą już miękkie, nasiąknięte wodą i łatwe do zblendowania.

Następnie przystępujemy do zmielenia migdałów i ziaren słonecznika na drobny proszek. W tym celu używam najprostszego młynka do kawy, który kupiłam na allegro za jakieś 30 złotych.

Gdy już migdały i ziarna słonecznika są zmielone przekładam je do większego naczynia, dodaję dwie łyżki kakao i odsączone daktyle i blenduję wszystko blenderem ręcznym na gładką masę. Można do tego celu użyć też blendera stojącego – po prostu wrzucając tam wszystkie składniki.

Z gotowej masy formuję małe kuleczki, które obtaczam w ciemnym kakao, sezamie, wiórkach kokosowych lub nasionach chia. I gotowe! Trufle przechowuję w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation