Kuchnia

ciasteczka,babeczki,pierniczki,mufinki

Orkiszowe ciasto z jabłkami i owsianą kruszonką

Z cyklu łatwe i szybkie.
Mało wytworne, ale dobrze smakuje z kubkiem kawy lub herbaty.
Ciasto pachnące cynamonem, wilgotne od jabłek,
a mąka orkiszowa nadaje mu orzechowy posmak.
Kruszonka do wyjadania najlepsza;)
Polecam, piekłam wielokrotnie.

CIASTO:
150 g mąki orkiszowej razowej
150 mąki pszennej tortowej
100 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 średnie jabłka (pokrojone w małą kostkę)
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu

KRUSZONKA:
50 g płatków owsianych
40 g cukru pudru
80 mąki razowej
100 g zimnego masła
(łączymy sypkie składniki, wyrabiamy lekko z posiekanym masłem)


1. Nastawiamy piecyk na 180 stopni z funkcją góra/dół.
2. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę i osypujemy cynamonem.
3. W jednej misce miksujemy jajka, cukier, cukier z wanilią na puszysto.
Dolewamy olej i maślankę i mieszamy.
4. W drugiej misce przesiać obie mąki, proszek, sodę, szczyptę soli.
5. Łączymy zawartość obu naczyń za pomocą łyżki, dodajemy pokrojone jabłka, posypujemy wszystko kruszonką.
Pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, nie pieczemy za długo bo ciasto będzie przesuszone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation