Kuchnia

ciasteczka,babeczki,pierniczki,mufinki

Trufle czekoladowe z migdałem

Składniki

ilość sztuk: 15 trufli

150 g czekolady fondente
150 g czekolady mlecznej
3 łyżki słodkiej śmietany
100 g masła
150 g cukru pudru
aromat rumowy
kakao typu "amaretto"
całe migdały
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 10min. › +2godz. chłodzenie › Gotowe w: 2godz.40min.

Obie czekolady łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, potem miskę umieszczamy w rondelku z gorącą woda. Kiedy czekolada się stopi - studzimy ją.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
Do miski z masłem powoli dodajemy przestudzoną czekoladę.
Mieszamy składniki, dodajemy aromat rumowy.
Miskę z masą czekoladową umieszczamy w lodówce na kilka godzin, aż masa odpowiednio stężeje.
Za pomocą łyżki porcjujemy masę, umieszczamy pośrodku migdał i formujemy kształtną kuleczkę.
Trufle umieszczamy w ozdobnej foremce, posypujemy obficie kakao i podajemy dobrze schłodzone.
rada
Podczas ogrzewania czekolady woda w rondelku nie może się gotować - podgrzewamy na wolnym ogniu, powoli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation