Kuchnia

kuchnia

Kasza jaglana z gruszką, białym serem i żurawiną

Składniki:
kasza jaglana – 3 pełne łyżki
gruszka – sztuka średnia
ser twarogowy chudy- 50g (2 plastry)
żurawina suszona- pełna łyżka
masło – płaska łyżeczka
szczypta soli
cynamon lub mieszanka przypraw do jabłecznika (cynamon, skórka cytrynowa, goździki, imbir)
starty imbir – na czubek noża – niekoniecznie
łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Kaszę wysypać na sitko, przepłukać zimną wodą i wrzucić do małej ilości gotującej się wody. Dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu około 10 minut. Gruszkę pokroić w kostkę. Odłożyć kilka cząstek do dekoracji i skropić sokiem z cytryny by gruszka nie ściemniała.
Pozostałe cząstki gruszki przełożyć do drugiego garnka i razem z żurawiną poddusić w małej ilości wody (około 3-4 łyżek). Po 10 minutach gotowania kaszy, przełożyć kaszę do garnka z gruszką i żurawiną. Dodać przyprawy, imbir, masło i gotować jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając. Gdy kasza zmięknie, przykryć garnek pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody przez ziarenka kaszy.
Kaszę z owocami przełożyć do miseczki dokładając rozdrobniony ser twarogowy – wymieszany z całością wygląda mniej apetycznie.
Na wierzchu dania ułożyć wcześniej odłożone cząstki gruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation