Kuchnia

na talerzu...

Placek czeski

placki :
- 3 szklanki mąki
- 10 dag cukru
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą i wystudzonych
- 2 łyżki miodu sztucznego
lub może być z mniszka
- 1 łyżeczka sody
- 5 łyżek mleka sojowego
- 5 łyżek kakao
- połowa średniego, dojrzałego banana ( zgniecionego np, widelcem)

Z wymienionych składników zagnieść ciasto, ma być gęste lecz elastyczne,
jeżeli jest za gęste dodać mleka.
Podzielić na 6 równe części, rozwałkować , piec w średniej tortownicy.

masa:
- pół l mleka sojowego( daję waniliowe)
- 2 budynie wegańskie ( na pół litra mleka )
( lub w zastępstwie
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej )
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów
- pół kostki margaryny wegańskiej
Z mleka mąki, cukru waniliowego i cukru ugotować budyń, wystudzić.
Margarynę miksujemy z orzechami dodając po łyżce zimnego budyniu na jednolitą masę ( w wersji dla dorosłych można dodać 2 łyżki mocnego alkoholu).
Masą przekładamy upieczone wcześniej placki.
Wierzch polewamy polewą orzechową.
przepis na polewę orzechową:
- 2 łyżki mleka sojowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki margaryny wegańskiej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki zmielonych orzechów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation