Kuchnia

na talerzu...

Źródło: polki.pl
Makowe muszle na wigilijny stół
Słodki deser, idealny na wigilijną wieczerzę!
30 dag makaronu muszle
25 dag maku
1/2 szklanki miodu
łyżeczka cukru wanilinowego
szklanka bakalii
łyżka oleju
owoce kandyzowane do dekoracji
pomarańcza do dekoracji

Mak zalej wrzątkiem, odstaw na kilka godzin, osącz, zmiel. Jeśli wolisz, możesz też wykorzystać gotową masę makową.
Miód podgrzej.
W misce wymieszaj mak, miód, cukier wanilinowy oraz bakalie.
Muszle ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zahartuj w zimnej wodzie i osącz.
Napełnij je masą makową.
Przed podaniem udekoruj plastrami pomarańczy i kandyzowanymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation