Kuchnia

ciasta 2017 luty

Panna cotta z rabarbarem

Składniki (4 porcje):

Panna cotta:
200 ml śmietany kremówki
300 ml mleka
50 g cukru
2,5 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Śmietankę zagotowujemy z mleczkiem i cukrem. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie, wlewamy do śmietankowej mieszanki, energicznie mieszamy, żeby składniki dobrze się połączyły. Rozlewamy płyn do naczynek. Odstawiamy do wystudzenia w chłodne miejsce (nie do lodówki!) na ok. 1 - 1,5 h. Po tym czasie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub na całą noc. Przygotowujemy mus.

Rabarbarowa "galaretka":
2 - 3 łodygi rabarbaru (oczyszczone i pokrojone w plasterki)
100 g cukru
3 łyżki galaretki (truskawkowej lub owoce leśne)
50 ml wody
Rabarbar zalewamy wodą, dodajemy cukier i galaretkę. Gotujemy na małym ogniu, aż się rozpadnie (mogą zostać pojedyncze kawałki) i całość delikatnie zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na schłodzoną panna cottę wykładamy galaretkę rabarbarową. Odstawiamy do lodówki na ok. 0,5 h do schłodzenia i całkowitego stężenia galaretki.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation