Kuchnia

ciasta 2017 luty

Piernikowate ciasto z dynią

250g mąki
2łyżki kakao
1łyżeczka proszku do pieczenia + 1łyżeczka sody
szczypta soli
1łyżeczka przyprawy piernikowej

150g cukru + 1torebka cukru waniliowego (8g)
1jajo
100ml oleju

50g miodu płynnego
200ml mleka

100g płatków owsianych/żytnich etc.
25g pestek dyni

100g musu z dyni

Mąkę wymieszać z kakao, spulchniaczami, solą i przyprawą.
Jajko roztrzepać z cukrem, dolać olej.
Miód podgrzać razem z mlekiem.
Płatki owsiane i pestki dyni zmielić drobno.
Do mąki dodawać po kolei: masę jajeczną, mleczno-miodową, płatki z pestkami dyni i mus.
Wymieszać wszystko dokładnie.
Wlać do przygotowanych foremek nasmarowanych masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C.
Piec 45-60min. (w zależności od wybranej foremki) do tzw. suchego patyczka.

Ostudzić. Polać kakaową polewą przygotowaną w ten sposób:
2łyżki mleka, 1łyżeczkę kakao, 2łyżeczki cukru, 1łyżeczkę masła i kawałek gorzkiej czekolady umieścić w rondelku, rozpuścić. Dodać 2łyżki mleka w proszku, wymieszać dokładnie, chwilę pogotować.
Polać zimne ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation