Kuchnia

słodkości

Składniki:
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej (ja użyłam świeżo zaparzonego espresso)
1 czubata łyżka cukru pudru,
3 łyżki likieru kawowego (można zamienić na 2 łyżki wódki, ja użyłam Sheridan’sa)
150 g podłużnych biszkoptów
80 g herbatników (nie było w oryginale)
dodatkowo: kakao do obtoczenia
Kawę rozpuszczalną zalewamy 5 łyżkami wrzącej wody (możemy także zrobić esencjonalny napar z ekspresu). Do kawy dodajemy cukier puder, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Wlewamy likier. Rozkruszamy biszkopty i herbatniki – najlepiej za pomocą blendera lub malaksera. Dodajemy do nich zimną kawę i dokładnie mieszamy. Po ok. 10 minutach masę mieszamy z mascarpone (bardzo dokładnie). Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu zlepiamy kulki wielkości trochę mniejszej od orzecha włoskiego i obtaczamy w kakao (polecam robić to w rękawiczkach). Przechowujemy w lodówce. Wyszło mi ponad 20 trufli (pralinek).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation