Kuchnia

desery

Tartaletki na lato. Z kremem cytrynowym i owocami.
składniki na kruche ciasto:

150g masła, w temp. pokojowej
75g cukru pudru
200g mąki
1 żółtko
duża szczypta soli
Mąkę przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Foremki na tartaletki (u mnie 9 sztuk) posmarowac masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremki. Spody nakryć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem/fasolą. Zmrozić 15 minut. Piec 12 minut w 175-180st.C, ściągnąć papier do pieczenia i dopiec jeszcze ok. 3 minut. Ostudzić.

składniki na cytrynowy krem:

100g cukru
2 jajka
2 żółtka
20g mąki
100g masła, stopionego i ostudzonego
100ml soku cytrynowego
skórka starta z 2 cytryn, posiekana
1 łyżka likieru cytrynowego Limoncello
W dużej misce ubić cukier, jajka, żółtka na lekką, jasną pianę. Dodać masło i mąkę, delikatnie wymieszać. Nastepnie sok i skórkę z cytryn. Krem przelać do garnka i mieszając ręczną trzepaczką podgrzewać na małym ogniu az zgęstnieje ok. 10-15 minut - masy nie powinno się zagotować. Dodać alkohol, nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić do temp. pokojowej.

dodatkowo:

owoce (truskawki, maliny, czernice, borówki, porzeczki..)
Kruche spody napełnić kremem i ozdobić owocami, można schłodzić, choć ja podawałam od razu.

Buon Appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation