Kuchnia

desery

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

2 1/2 szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru pudru
200 g masła lub margaryny, zimnej
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:

5 białek, temp. pokojowa
1 szklanka cukru
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oleju
szczypta soli
DODATKOWO:

ok. 800 g śliwek
4 łyżki bułki tartej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Do przygotowania ciasta możesz użyć np. malaksera. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej) owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy większą część na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation