Nauka i natura

by zdrowym być

odchudzająca ODKWASZAJĄCA ZUPA KASI GURBACKIEJ”

Składniki:

4-5 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości pietruszki
kawałek selera
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła 82% tłuszczu
sól i pieprz do smaku
liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego
2,5 litra wody

Wykonanie

Do garnka wlać wodę, dodać obrane i starte na tarce warzywa. Dodać opłukaną dokładnie kaszę jaglaną (należy ją opłukać w miseczce, kilka razy zmieniając wodę).
Gotować około 40 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem Dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać.
Taką zupę można jeść nawet na śniadanie, można zabrać ją w pojemniczku do pracy i zajadać, kiedy zgłodniejemy. Można też ją jeść na kolację.

Dlaczego należy jeść tę zupę?

Prozdrowotne korzyści z jedzenia tej zupy są ogromne. Od wieków wiadomo, że kasza jaglana, zwana też „złotem Polskiej Ziemi” która jest składnikiem tej zupy ma działanie lecznicze. Unikalny skład, neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, zwalcza zgagę, odśluzowuje i działa przeciwwirusowo. Jest lekkostrawna i czyści jelita od środka. Wspomaga cały układ pokarmowy, żołądek i wątrobę.

6 Ważnych powodów ABY jeść zupę odkwaszającą organizm

1. Jest zdrowa i naturalna
Jest nieprzetworzona i zawiera wyłącznie naturalne i lekkostrawne składniki. Mogą ją jeść osoby uczulone na gluten, a nawet alergicy.
2. Ma działanie alkalizujące (odkwaszające organizm)
Typowa dieta „Kowalskiego” to dieta zakwaszającą organizm. Jedzenie zupy odkwaszającej ma działanie alkalizujące. Poprawia przemianę materii, przyspiesza metabolizm, oczyszcza jelita. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Idealna dla osób, które mają problemy ze zgagą, żołądkiem i wątrobą.
3. Walczy z tłuszczem.
Dzieje się tak dlatego, że kasza jaglana zawiera lecytynę, która „rozpuszcza” tłuszcz i obniża poziom cholesterolu.
4. Dba o piękny wygląd włosów i paznokci.
Jest bogatym źródłem krzemu, który oprócz tego, że dba o piękną skórę i paznokcie, to jeszcze utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega tworzeniu się w nich blaszek miażdżycowych.
5. Spowalnia starzenie się skóry i narządów.
Jest bogatym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, chronią skórę przed starzeniem się.
6. Obniża poziom stresu i działa kojąco na nerwy.
Ma aż 3-krotnie więcej żelaza, 2-krotnie więcej magnezu, niż kasza jęczmienna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation