Kuchnia

Na słodko

BEZA
Na dwa blaty bezowe o średnicy ok 25 cm potrzebujemy

4 białka
20 dkg cukru
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz skrobie ziemniaczaną i ubijamy do rozpuszczenia cukru - ok 4 - 5 minut. Białka powinny być sztywne i lśniące. Na papierze do pieczenia możemy odrysować dwa koła, lub dowolny kształt jaki jest nam potrzebny i rozprowadzamy na nim naszą pianę z białek. Wsadzamy do piekarnika nastawionego na termoobieg z temperaturą 130 stopni na godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezę w środku do całkowitego ostudzenia.


Jeśli z podanej ilości zrobimy jeden blat, będzie on grubszy i będzie potrzebował więcej czasu aby całkowicie wyschnąć. Jeśli zrobimy małe beziki, mogą być one suszone trochę krócej. Ubita piana bardzo dobrze się barwi, więc dodając barwników (np w proszku) łatwo zrobić kolorowe, efektowne pyszności np dla dzieciaków.
Do ubitej piany możemy dodać np utarte migdały, orzechy lub czekoladę - pamiętajmy, że dodatki należy wmieszać na samym końcu - już po uzyskaniu gładkiej, lśniącej piany.
Kształt bezy możemy uzyskać rozprowadzając ją szpatułką lub wyciskając z rękawa cukierniczego (lub z plastikowej torebki z obciętym rożkiem). W ten sposób możemy zrobić literki, kwiatki lub listki do dekoracji tortu lub babeczek.
Bezę możemy przygotować wcześniej, ponieważ przechowywana w suchym miejscu
może przetrwać bardzo długo - pod warunkiem, że rodzina nie wie o jej istnieniu .
Wystarczy potem przełożyć ją bitą śmietaną np. z dodatkiem kawy, posypać ulubionymi owocami lub polać owocowym sosem i mamy gotowy wspaniały deser :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation